GPS module BT359, a.k.a. CoPilot
Uit de aktie http://www.samenkopen.net/action/324019


Zie hier de weergave op m'n iPaqEn hier zie je twee terminal vensters (hterm) open staan en kun je zien hoe de NMEA informatie eruitziet.
Het bovenste venster laat de data zien die uit de FTDI232R komt: deze chip luistert op TP4 van de module. Zoals te zien is heeft deze GPS-module geen fix: teveel storing van monitors, verlichting en PC
Het onderste venster is van de tweede GPS-module, en die praat via BlueTooth met de PC. Deze GPS-module ligt op zolder, en ik zit één verdieping lager achter de PC: die heeft wel een fix.Het volgende deel op deze pagina is voor de knutselaars onder de deelnemers. Gewone gebruikers kunnen hier afhaken ;-)

Zo. Tijd om eens uit te zoeken hoe deze module te hacken is. Nou klinkt dat nogal heftig .... het komt er op neer dat ik op zoek ben gegaan naar waar signalen afgetapt kunnen worden voor andere toepassingen. Denk aan een klok die bloed-nauwkeurig is omdat de tijd van GPS wordt verkregen. Maar ook: hoe het BlueTooth-deel gebruikt kan worden om draadloos vanuit een eigen toepassing met je PC te kunnen communiceren. Robot bijv. En hoe we er een microcontroller tussen kunnen zetten die de oorspronkelijke funktie niet aantast, maar wel de mogelijkheid geeft om veel meer uit deze module te halen.

Het uit elkaar halen van de CoPilot:
Achterdeksel afnemen, accu eruit, 4 kruiskop schroefjes losdraaien. Nu kan het zwarte voorpaneel losgenomen worden van het zilvergrijze middendeel: ga met je nagel tussen deze twee delen; aan beide lange zijden zitten twee clips die het voorpaneel aan het middendeel vasthouden. Zodra het middendeel loskomt: let op de batterijcontacten: die moeten een beetje begeleid worden om uit het middendeel te halen.
De print zit vast aan het voorpaneel: de sticker waar CoPilot op staat houdt de metalen afschermingen gevangen. Je kunt het losnemen met gepaste kracht natuurlijk, maar nodig is het niet. De kleefkracht van de sticker is enorm !

Ik heb de print wel helemaal vrij gemaakt uit de behuizing, en dat gaf de mogelijkheid om er een kiekje van te maken. De metalen kap over het BT-gedeelte heb ik daarvoor even verwijderd. Loodvrij soldeer, dus een extra hete soldeerbout nodig !De eerste stappen: 4V aansluiten op de accu aansluitingen. Knopje indrukken en even vasthouden.
De krokodillenbek is van een scope-probe, en met de scope op zoek naar de signalen.
Dat was makkelijker dan ik verwachtte: TP4 levert de seriële informatie. Op TP5 kun je "mee-luisteren" naar wat de BT seriële poort "vertelt" aan de GPS-module.

Voor de meeste mensen is TP4 voldoende. Ground zit overal, dus die heb je ook beschikbaar.
Het signaal op TP4 kun je rechtstreeks gebruiken in een uC (microcontroller): de polariteit is conform, en de niveau's liggen op 0 resp 3.3V
Baudrate bedraagt 38400bd. Aan de BT-kant is wordt het automatisch geregeld (BT-faciliteit), maar aan de GPS-kant is het echt alleen 38400bd.

Als je nixie-klok het NMEA-protocol "verstaat", ben je snel klaar. Maar het is niet ondenkbaar dat er een hh:mm:ss formaat aangeleverd moet worden. En daarvoor hebben we uC's :-)
Tja, en bij het onderzoeken kan wel eens wat misgaan: ietsje te veel kracht op de draad die aan TP4 zat, en WEG is het pad-je :-(
Nou ja, dat is deel van het spel zullen we maar zeggen. Gebruik dus een dun, soepel draadje.Volgende fase
Flux gebruiken ! Ziet er niet mooi uit, maar is naar mijn mening noodzakelijk.

Ja, en nu maak ik een grote sprong, want van de tussenliggende fases heb ik geen foto's.
Ik heb een opening gemaakt in de behuizing zodat ik bij de signalen kan komen zonder het apparaat weer helemaal open to moeten maken.
De sporen heb ik doorgenomen met een freesje, en vervolgens de verbindingen weer hersteld met een draadje. Apenhaar (nieuwe spelling)

ALs je de uC wilt voeden vanaf deze print: het "dikke" spoor (alles is relatief), waar de groene tekst bij staat is de voedingslijn naar de GPS. Dat weet ik niet 100% zeker, maar aangezien er geen andere verbindingen voor in aanmerking komen MOET ie het wel zijn. De spanning is niet "schoon" dus filter met een spoeltje (100uH) en een tantaal-elco (10uF of meer) om de uC te voeden.

Schematisch samengevat hebben we dit:
(dubbel klik om de afbeelding goed te bekijken)

Dit is een voorstel om de data ook in een uC in te lezen. De envoudigste ingreep.
We kunnen ook twee stappen verder gaan en overgaan tot een full-hack:
(ik heb hier de conditionering van signalen weggelaten)
Tot zover.

18 februari 2010, 17.45u